Jak natočit skvělé video v 8 krocích

Jak natočit skvělé video v 8 krocích

Video Tipy & triky nejen pro amatéry | Jak natočit video snadno a rychle

 

Naši práci pojí dlouholetá tradice a kvalita videí, které s naším Eventechnix týmem tvoříme. Dali jsme pro vás dohromady několik tipů a triků k tomu, jak se připravit na natáčení a samotné video pak natočit. Nezáleží na tom, zda jste začátečník / amatér a nebo zkušený videomág, věříme, že tenhle článek pro vás bude přínosem. 

 

Jak tedy s tvorbou videí začít a na co si dát pozor? Asi bude záležet na tom, co zrovna točíte. Jestli se bude jednat pouze o krátké video alá reels na IG nebo na tiktoku, nebo vlog na YouTube či sofistikovanější produkce pro krátký reklamní spot a nebo stream. Začátek je každopádně stejný. Den před natáčením si zkontrolujte přípravný checklist a ujistěte se, že máte vše potřebné.

Co by na takovém checklistu mělo být si můžete přečíst v našem předchozím článku na téma “Zítra točím | Jak nic neponechat náhodě.”

 

Co je dalším krokem v přípravě na vaší video produkci? Představujeme vám naše tipy a triky, které vám usnadní váš natáčecí den:

  1. Prvním typem je práce se světlem. Pokud točíte na přirozeném světle venku, držte si slunce za zády. V opačném případě dojde k vytvoření ostrého slunečního světla, což může být fajn, jestli chcete  dosáhnout zajímavého speciálního efektu pomocí slunce.
  2. V dnešní době umí už téměř všechny kamery ostřit automaticky. Pro videomakera, je však nesmírně důležité, aby uměl ostřit manuálně. Než začnete točit, vyzkoušejte si to několikrát nanečisto a zkuste se do odvětví “ostřiče” položit sami.
  3. Vytvořte si plán natáčení. Budete se pak lépe orientovat a snadno trackovat, zda plníte daný plán. Pokud si žádný natáčecí plán nevytvoříte, svět se tím nezboří. Dá se točit i bez přípravy, nicméně větší produkce se bez kvalitní přípravy určitě neobejdou.
  4. Nezapomeňte si správně nastavit vyvážení bílé barvy (white balance). Tohle téma si zaslouží samostatný příspěvek, ve zkratce se, ale jedná o to, že si nastavíte například denní světlo na 5 500 – 6 500 K, žárovky  na 2 500 – 3 500 K a zářivky na 4000 – 5000 K.
  5. Nezapomeňte použít zoom pouze při kompozici záběru. Proč je to tak důležité? Vyhnete se zoomování při samotném nahrávání. Výsledek bude vypadat stokrát líp.
  6. Zvolte si správnou kompozici pro daný záběr.
  7. Vždy používejte stativ! Určitě byste neradi, aby se vám celý záběr třásl. Stabilní záběry jsou mnohem kvalitnější a hezčí.
  8. A v neposlední řadě, pokud budete točit tzv. z ruky, snažte se mít co nejstabilnější úchop. Náš osobní tip? Představte si, že v ruce držíte plný hrnek horké kávy. Ten byste si na sebe také nechtěli vylít.

Líbí se vám tento článek?
Sdílejte jej!

Další příspěvky blogu

Skvělá hudba jako základ úspěšného videa

Co udělá s vaším videem divy? Hudba. V člověku umí vyvolávat nejrůznější emoce přes štěstí, smutek nebo třeba dramatičnost. Pokud do svého videa vyberete správný hudební podklad, máte vlastně z poloviny vyhráno.

Příprava na natáčení | jak na nic nezapomenout

Taky znáte ten pocit, že vám něco chybí? I my v Eventechnix se dnes a denně potýkáme s tlakem, abychom náhodou nezapomněli nějaký ten kousek potřebné techniky, když se chystáme na natáčení. Co tedy konkrétně pomáhá nám? 

Zůstaňte s námi v kontaktu

Máte na nás nějaké otázky? Napište nám, jsme na příjmu!

 

Napište nám, ozveme se zpět!